piątek, 27 grudnia 2013

Miodowo - cytrynowe ciasteczka maślane


Jaki jest najlepszy sposób na co najmniej dwugodzinne zajęcie siedmioletniej dziewczynki? Oczywiście, trzeba jej dać do wycinania i ozdabiania ciasteczka! Efekt murowany, a jaka frajda! Ciasteczka są kruche, z lekkim, nienarzucającym się aromatem miodu i cytryny. Sprawdzony patent :)

Składniki na ok. 60 ciasteczek:
3 szklanki mąki pszennej
200 g masła
pół szklanki cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
dwie łyżki miodu
skorka otarta z 1 cytryny
1 żółtko

Zimne masło posiekaj z mąką wymieszaną z cukrem pudrem, proszkiem. Dodaj miód, skórkę z cytryny i żółtko. Zagnieć wszystkie składniki w kule i schłodź przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkuj na grubość ok 4 mm, wycinaj dowolne kształty (lub pozwól działać małym rączkom;). Piecz na płaskiej blasze do ciastek, wyłożonej papierem do pieczenia około 10 minut, w 180 stopniach. Wystudź na kratce, dowolnie udekoruj. U nas był to kolorowy lukier i posypka.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz