niedziela, 15 grudnia 2013

Szarlotka migdałowa


Dziś klasyka w lekko nowoczesnym wydaniu. Szarlotka na kruchym cieście (które samo w sobie jest pyszne) z małą innowacją w postaci posiekanych migdałów. Ciekawe połączenie, podkręcające smak starej, dobrej szarlotki. Polecam!

Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru pudru
5 jaj, osobno białka i żółtka
200 g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
60 ml gęstej, kwaśnej śmietany
1,5 kg jabłek (odmiany szarlotkowej, u mnie szara reneta)
cukier (do smaku, w zależności od tego, jak kwaśne są jabłka)
pół łyżeczki cynamonu
100g migdałów + do posypania wierzchu(bez skórki, drobno posiekanych)


Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiej do dużej miski razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, rozdrobnij z sypkimi produktami jak kruszonkę (niecałkowicie, około minuty). Do powstałego "piasku" dorzuć żółtka i śmietanę. Wyrób lekko i krótko jednolite ciasto. Podziel na dwie części, jedną włóż do zamrażalnika, drugą z kolei na 30 minut do lodówki. Po ich upływie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je do wymiarów formy, nakłuj gęsto widelcem i podpiecz w temperaturze 180 stopni, około 20 minut.
Na podpieczony spód wyłóż jabłka, wyrównaj.

Przygotowanie jabłek:
Jabłka obierz ze skórki, pokrój w dużą kostkę. Przełóż do garnka, podlej dwiema łyżkami wody. Duś na wolnym ogniu, pod przykryciem. Kiedy jabłka lekko się rozgotują (ale będą jeszcze w kawałkach) dodaj cukier i cynamon. Na sam koniec wmieszaj posiekane migdały, wystudź. 

Białka ubij z trzema łyżkami cukru, równomiernie rozłóż na jabłkach. Na koniec zetrzyj zamrożoną drugą część ciasta, na tarce o grubych oczkach, powinna powstać równa warstwa kruszonki.Wierzch możesz posypać rozdrobnionymi migdałami.
Piecz w 180stopniach, około 45 minut.
W przypływie rozpusty podawaj na ciepło z lodami waniliowymi :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz