czwartek, 19 grudnia 2013
Korzenne gwiazdki
"Pierniczenia" ciąg dalszy :). Dziś w wersji last minute i to dosłownie. Te gwiazdki to w rzeczywistości nie pierniczki, a kruche, korzenne ciasteczka, choć niewprawnym smakoszom pierniki zastąpią. Robi się je dosłownie kilka chwil, a efekt zachwyca. Polecam.
Składniki na około 50 gwiazdek:
200 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
250 g mąki pszennej
łyżka cynamonu
80 g cukru pudru
50 mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki szybko zagnieć w kulę i włóż na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj na grubość około 5 mm i wykrawaj gwiazdki. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 14 minut.
Polewa:
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki masła
Składniki polewy rozpuść w kąpieli wodnej. Zanurzaj w niej upieczone gwiazdki, mniej więcej do połowy. Zostaw do zastygnięcia na kratce.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz