poniedziałek, 23 grudnia 2013

Makowe babeczki


Problem wykorzystania masy makowej pozostałej po przygotowaniu makowca - rozwiązany! Babeczki, pieczone w małych foremkach, na kruchym, lekko jogurtowym cieście, przykryte równie kruchą gwiazdką. Proste i pyszne.

Składniki na ok. 10 babeczek:
szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
70 g masła
2 łyżki jogurtu greckiego
1 żółtko
Masa makowa: Każdy ma swój ulubiony przepis, ja od kilku lat robię ją tak samo. Mak (500g) zalewam dwiema szklankami wrzącego mleka, czekam aż wchłonie płyn. Mielę trzykrotnie w maszynce do mięsa. Wrzucam do garnka, dodaję łyżkę masła i miodu, ulubione bakalie. Studzę, mieszam z koglem moglem z 5 żółtek, następnie z pięcioma ubitymi białkami, et voila!

Z podanych składników krótko zagnieć kruche ciasto. Schłodź ok. 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkuj na około 4 mm, wytnij koła oraz 10 gwiazdek. Wyciętymi kolami wylep foremki do babeczek. Ponakłuwaj gęsto widelcem i podpiecz ok. 10 minut w 180 stopniach. Wyjmij foremki z piekarnika, do każdego korpusu nałóż makowe nadzienie, prawie po same brzegi. Na każdą babeczkę połóż gwiazdkę z ciasta, posmaruj białkiem. Piecz ok. 20 minut, do zezłocenia się gwiazdki.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz