czwartek, 2 stycznia 2014

Ciasto Snickers


Wariacji na temat popularnego batonika zamienionego w ciasto są chyba tysiące. Poniżej prezentuję tę, która nam najbardziej odpowiada, a to za sprawą orzechów solonych, które przełamują słodycz ciasta. Bo trzeba to przyznać - jest nieprzyzwoicie słodkie. I nieprzyzwoicie smaczne.

Składniki na blaty:
2,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru pudru
łyżeczka sody oczyszczonej
125g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)
3 łyżki miodu

Ponadto:
0,5 l śmietany 30%
2 stabilizatory do śmietany (śmietan-fixy)
łyżka cukru pudru
puszka masy kajmakowej
300g orzeszków solonych

Składniki na ciasto zagnieć w kulę, podziel na dwie części. Każdą z nich wylep blachę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Podziurkuj widelcem i piecz ok.15 minut w temperaturze 170 stopni. Czas, który podaję jest orientacyjny - należy obserwować ciasto, powinno mieć słomkowy kolor, wówczas jest dobre. Studzimy.
Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodając łyżkę cukru pudru i śmietan-fixy. Wyłóż tak przygotowaną masę na jeden z blatów, przykryj drugim. Rozprowadź na nim masę kajmakową. Orzechy przełóż na sito, by pozbawić je nadmiaru soli, jednak nie do końca - mają pozostać słone. Posyp nimi kajmakową warstwę, lekko w nią wciskając. Aby orzechy nie odklejały się od ciasta warto jego wierzch polać zygzakami rozpuszczonej czekolady. Ciasto powinno spędzić w lodówce co najmniej 12 godzin, by blaty zmiękły i dały się kroić.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz