sobota, 25 stycznia 2014

Śmietankowiec


Ciasto, które ma swoje 5 minut wśród mojej rodziny. Ogłoszone hitem roku i faktycznie, jest bardzo smaczne. Wypiek przechowujemy w lodówce, dzięki czemu smakuje jak najdelikatniejszy na świecie sernik. Dziś prezentuję go Wam w wersji klasycznej, choć nie ukrywam, brakuje mi w nim wyraźnego akcentu owoców, które chętnie wrzucam na śmietankową masę. Pyszny!

Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki
pół szklanki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
250g masła
1 cukier wanilinowy

Masa śmietankowa:
1200 ml gęstej śmietany 18%
szklanka cukru
6 białek
2 budynie śmietankowe (2x40g)

Przygotowanie ciasta kruchego:
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, i cukrem wanilinowym. Dodaj pokrojone w kostkę masło, posiekaj nożem (powinna powstać sypka kruszonka). Dodaj żółtka i zagnieć gładkie ciasto. Podziel na pół, obie części zamroź.
W międzyczasie przygotuj masę śmietankową. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodawaj cukier, nadal miksując. Powinna powstać gęsta, błyszcząca pianka. Wsyp budynie, zmiksuj by nie było grudek. Na sam koniec dodawaj śmietanę, powoli, tak, by nie zniszczyć struktury piany.

Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę zetrzyj pierwszą część ciasta. Lekko dociśnij do dna. Wylej masę śmietankową, wyrównaj. Na wierzch zetrzyj drugą część zamrożonego ciasta.
Piecz około 55 minut w temperaturze 180 stopni.
Wystudź w piekarniku, następnie przenieś do lodówki, na co najmniej 4 godziny.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz