piątek, 28 marca 2014

Fale Dunaju


Klasyka. Jedno z ulubionych ciast mojej Mamy, która jest miłośniczką maślanych kremów. Deser jest dość ciężki, treściwy, co, nie ukrywam, mnie osobiście przeszkadza. Ja, pożeraczka wszelkich słodkości, nie jestem w stanie zjeść więcej niż 1 mały kawałek! Ale to może i dobrze ;). Według mnie najlepszym elementem ciasta są wiśnie i biało-czarny spód. No cóż, cała blacha dla mojej mamy :).

Składniki na ciasto:
3 duże jaja, osobno białka i żółtka
2/3 szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml mleka
150 ml oleju
2 płaskie łyżki kakao
2 łyżki mleka
słoik wiśni z kompotu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubij, pod koniec dodając stopniowo cukier. Gdy cukier się rozpuści dodaj żółtka i zmiksuj. Cienkim strumieniem wlewaj do ciasta olej, nadal miksując. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Do ciasto najpierw dolej mleko (150 ml), a potem mąkę z proszkiem. Wymieszaj szpatułką. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao dwie łyżki mleka, zmiksuj. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylej jasne ciasto. Na nim równo rozprowadź ciasto kakaowe. Rozłóż wiśnie, w równych odległościach, by stworzyły ładny wzór w cieście, lekko je wciśnij.  Piecz przez 25 minut w 180 stopniach. Wystudź.

Masa maślana:
400 ml mleka
ziarenka z 1 laski wanilii
40g budyniu bez cukru
3 łyżki cukru
250 g masła
2 łyżki soku z cytryny

350 ml mleka zagotuj z wanilią i cukrem. Budyń rozmieszaj z 50 ml mleka, dodaj do wrzącego mleka, zagotuj do zgęstnienia. Wystudź. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch. Stopniowo dodawaj budyń, łyżka po łyżce, ciągle miksując. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj.
Masę rozłóż równo na cieście. Włóż ciasto do lodówki na około 30 minut, do lekkiego stężenia masy. Po tym czasie wyjmij i pokryj czekoladową polewą.

Polewa:
200g czekolady (1 mleczna i gorzka)
70 g masła

Składniki na polewę rozpuść w kąpieli wodnej.

Ciasto przechowuj w lodówce, wyjmując je minimum godzinę przed podaniem, by polewa dała się kroić.
Smacznego!


2 komentarze: