wtorek, 18 marca 2014

Muffiny z czekoladą i waniliową kruszonką


Niezaprzeczalną zaletą muffinek jest szybkość ich przygotowania i fakt, że upiec je można właściwie ze wszystkiego, co mamy pod ręką. Niespodziewani goście więc nam nie straszni! Tym razem upiekłam je dla dzieci - z mleczną czekoladą i waniliową kruszonką na wierzchu. Były pyszne, lekko słodkie, a dzięki dodatkowi maślanki wyjątkowo wilgotne, co dla mnie zawsze jest pożądane. No i... czy można nie lubić kruszonki? ;)

Składniki na 12 muffinek:
260g mąki tortowej, przesianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru
szczypta soli
250ml maślanki/jogurtu naturalnego
2 jajka
6 łyżek oleju
100g mlecznej czekolady, posiekanej

Kruszonka:
16g cukru waniliowego
50g mąki
35g masła, zimnego
20g cukru

 Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. W osobnym naczyniu roztrzep jajka z maślanką/jogurtem, olejem, dodaj do suchych składników. Wymieszaj krótko łyżką, niezbyt dokładnie, grudki powinny pozostać w cieście. Dodaj czekoladę, wymieszaj. Ciasto nałóż do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Przygotuj kruszonkę, mieszając masło w palcach z pozostałymi składnikami. Posyp muffinki na wierzchu. Piecz 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Takie muffinki są najlepsze wilgotne w środku, z dodatkiem owoców i maślana kruszonka - rozpusta dla podniebienia :D Tylko w składnikach coś mi się nie zgadza. Piszesz o maślance a w składnikach jest jogurt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprawione, dzięki za zwrócenie uwagi! Maślankę można zastąpić jogurtem naturalnym:)

      Usuń