niedziela, 16 marca 2014

Naleśniki zapiekane w sosie śmietankowym


Najpyszniejsze naleśniki jakie jadłam! Toruń słynie z pewnej naleśnikarni, do której ochoczo chadzamy z C. Swego czasu jadałam tam zapiekane naleśniki z malinami. Trzeba więc było odtworzyć je w domu, w wersji ulepszonej, na drodze kompromisu - zawierały to, co uwielbiamy oboje. Naleśniki to jednak nie moja "działka", na tym polu Masterchefem pozostaje C. :P.
A przechodząc do sedna sprawy: naleśniki pełne są pysznego nadzienia z serka, połączonego z migdałami i orzechami włoskimi, zapieczone w pysznym, waniliowym, kremowym sosie. Dzieła dopełniają zrumienione płatki migdałowe, tworzące chrupiącą skorupkę na wierzchu.
Najlepsze ever!

Składniki na dwie porcje:

pół szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki mleka
1 jajo
200 ml śmietany kremowej 12%
łyżka cukru pudru
16g cukru waniliowego
serek homogenizowany waniliowy (nasze opakowanie miało 300g)
50g orzechów włoskich
60g płatków migdałowych


Cztery pierwsze składniki zmiksuj  ze sobą i usmaż 2 duże naleśniki.
Na każdym z nich rozsmaruj serek waniliowy, posyp orzechami włoskimi i częścią płatków migdałowych (resztę odłóż). Zwiń w kopertę, ułóż w naczyniu żaroodpornym, złączeniem do dołu.

Przygotuj sos: śmietanę wymieszaj z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Polej przygotowane wcześniej naleśniki. Odłożone płatki migdałowe upraż na suchej patelni, posyp po wierzchu naleśników.
Zapiekaj w 200 stopniach, około 12 minut.

Smacznego!




1 komentarz: