środa, 12 marca 2014

Ciasto Mleczna Kanapka


O tym cieście słyszałam wielokrotnie, jednak dopiero niedawno miałam okazję go spróbować. Wiele jest na jego temat opinii, bardzo skrajnych. Dla jednych jest zbyt mdłe, dla innych zbyt słodkie. Tej drugiej opcji zawsze odpowiadam, że ciasta mają to do siebie, że są słodkie ;). Pewne jest natomiast jedno - trzeba lubić mleko w proszku, bo jego smak jest dość mocno wyczuwalny. Polecam, bo dla mnie ciasto jest świetne!

Biszkopt:
6 jaj, osobno białka i żółtka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju

Masa:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
16g cukru wanilinowego
250g masła
2 szklanki mleka w proszku (użyłam odtłuszczonego)

Przygotuj biszkopt:
Białka ubij na sztywno, pod koniec dosypując cukier (nie wszystko na raz, po trochu). Następnie dodaj po kolei żółtka, zmiksuj. Dolej olej, krótko wymieszaj. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj do masy jajecznej, wymieszaj delikatnie szpatułką. Przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Ciasto po schłodzeniu przekrój na dwa blaty.

Mleko (zwykłe) zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym, odstaw do wystudzenia.
Masło utrzyj na puch, powoli dolewaj ostudzoną mieszankę mleczną. Mleko w proszku przesiej, dodaj do masy. Miksuj tak długo, aż w masie nie będzie grudek.
Na jeden z blatów wyłóż równomiernie masę, przykryj drugim. Wierzch polej polewą przygotowaną z 100g czekolady deserowej rozpuszczonej w kąpieli wodnej z 60g masła.

Smacznego!

źródło inspiracji: www.mojewypieki.com

3 komentarze:

  1. Podoba mi się to ciacho! takie puszyste czekoladowe i smaczna masa! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet bardzo smaczna, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę kiedyś spróbować :D Wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń