środa, 2 kwietnia 2014

Babeczki - motylki


Produkcji muffinek ciąg dalszy! Te są wyjątkowo urocze, kształtem przywodzące na myśl motyla z... czekoladowymi skrzydełkami ;). Babeczki są bardzo lekkie, z bananowym posmakiem, krem z mascarpone jest lżejszy niż tradycyjny maślany. Bardzo polecam, zwłaszcza dla dzieci, będą zachwycone!

Składniki na 12 babeczek:
1 3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko
1/2 szklanki oleju
3 rozgniecione banany
100g czekoladowych kropelek

Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao przesiej, dodaj cukier, wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj jajko z cukrem i jogurtem. Połącz składniki, dodaj banany i czekoladę.Krótko wymieszaj, tak, by pozostały grudki (ja zrobiłam to widelcem). Ciasto przełóż do 12 papilotek, piecz 25 minut w 180 stopniach, lub do suchego patyczka. Wystudź.

Składniki na krem:
330ml śmietany 36%
5 łyżek serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki na masę przełóż do miski, zmiksuj krótko, do otrzymania gęstego kremu.

Z babeczek odkrój nożem "górkę", tak, by były płaskie. Odkrojoną górkę przekrój na dwie części, będą to skrzydła motyla. Za pomocą worka cukierniczego wyłóż na babeczkę krem, ja zrobiłam na muffinkach małe różyczki. Na kremie umieść skrzydełka, dowolnie udekoruj.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. uwielbiam babeczki mufiiny, te wygladaja przepysznie, ahh tylko te kalorie ^^

    OdpowiedzUsuń