piątek, 21 lutego 2014

Kremowa zupa serowa z ziołowymi grzankami


Kolejny przepis na wytrawnie i kolejny autorstwa mojego Brata. Podobnie jak ja jest miłośnikiem wszystkiego, co serowe, więc i serowa zupa musiała się pojawić. Jest treściwa, bardzo rozgrzewająca i aromatyczna, dzięki idealnie dobranym przyprawom. Polecam!

Składniki:
1 cebula
4-5 ziemniaków
1/4 selera
2 duże pietruszki
2 duże marchewki
1/2 pora (białej części)
1/2 łyżki masła
3 serki topione (bez dodatków, gouda lub podobne)
20 dag boczku wędzonego
koperek
przyprawy: imbir, chilli, curry, tymianek, pieprz, sól

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na suchej patelni (pilnując, by się nie spaliła na węgiel). Ziemniaki pokrój w kostkę i wrzuć do garnka razem z cebulą.
Seler, pietruszkę i marchew pokrój w kostkę, dodaj do ziemniaków z cebulą. Por pokrój w talarki, podduś na maśle i dorzuć do warzyw w garnku. Dolej do nich 2 litry wody i gotuj na wolnym ogniu, do zmięknięcia warzyw. Dodaj rozdrobnione serki, gotuj do ich całkowitego rozpuszczenia, mieszając co jakiś czas. Na suchej patelni podsmaż pokrojony w paski boczek, dodaj go do gotującej się zupy. Przypraw do smaku, na sam koniec dodaj posiekany koperek.

Składniki na grzanki:

2 kromki chleba tostowego
2 łyżeczki suszonego oregano
2 rozgniecione ząbki czosnku

Na suchą patelnie wsyp oregano i czosnek, lekko podgrzej, ruszając patelnią, by czosnek się nie spalił. Wrzuć pokrojony w drobną kostkę chleb, smaż chwilę, do chrupkości.

Zupę podawaj z grzankami.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz