piątek, 7 lutego 2014

Farfalle z cukinią i suszonymi pomidorami


Dla przełamania blogowej słodyczy dziś przedstawiam przepis na ulubioną pastę C. Okazuje się, że smak tkwi w prostocie, kiedyś wpadłam na ten przepis całkiem przypadkiem, trochę "z braku laku" ;) Ale rzeczywiście, jest niezwykle smaczny. Cukinia świetnie się "rozpuszcza" tworząc gęsty sos. Dla C. - bez suszonych pomidorów, dla mnie - z mnóstwem!

Składniki:
makaron (u mnie farfalle, bo lubię) - ok. 100g na osobę
2 cukinie
1 szalotka
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
10 dag startego żółtego sera o wyrazistym smaku
suszone pomidory - do smaku

Na rozgrzaną oliwę wrzuć posiekany czosnek. Potrzymaj go chwilę na patelni uważnie pilnując - spalony czosnek = danie do wyrzucenia! Po ok. 30 sekundach uważnej obserwacji dorzuć pokrojoną w kostkę cebulkę, posól. Przykryj i duś na wolnym ogniu, do zmięknięcia. Na patelnie dodaj pokrojoną cukinię (niezbyt drobno, ja kroję w talarki, każdy talarek na cztery). Przykryj i duś aż powstanie gęsty cukiniowy sos. Dodaj ugotowany makaron, podgrzewaj przez chwilę. Przed podaniem, już na talerzu, posyp startym serem i suszonymi pomidorami.
Pyszne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz