czwartek, 13 lutego 2014

Granola


Dziś przepis z cyklu "zdrowie na talerzu".  Od pewnego czasu kupuję granolę orzechową w żółto-niebieskim sklepie, jakież więc było moje zdziwienie, gdy okazało się, że z niewiadomych przyczyn wycofano ją ze sprzedaży. Przetestowałam wiele innych, żadna nie odpowiadała moim kubkom smakowym. Trzeba więc było wziąć sprawę w swoje ręce ;) Tak powstała domowa granola - o wiele zdrowsza, bo bez morza cukru (w zasadzie zupełnie bez cukru), z tym, co lubię najbardziej... Skład można dowolnie modyfikować. Polecam!

Składniki na ok. 1,5 l granoli:

220 g płatków owsianych górskich
50g słonecznika
80 g siemienia lnianego
200 g migdałów
100 g orzechów włoskich
1 jabłko starte na tarce (na papkę)
4 łyżki płynnego miodu
3 łyżki wody
100 g rodzynków
100 g żurawiny
łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki wymieszaj, rozłóż na dużej blasze piekarnikowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut, w 180 stopniach, pilnując by granola się nie spaliła.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz