środa, 24 września 2014

Migdałowe crumble ze śliwkami




Jesień stała się wszechobecna. Nie będę narzekać, że zimno, że szaro... Są śliwki! Na węgierki czekam z utęsknieniem cały rok, może to dzięki nim jakoś mniej żal mi lata. Zapraszam na gorące crumble!

Składniki na 4 porcje:

150g mąki pszennej
70g masła, w temperaturze pokojowej
2 łyżki cukru
4 łyżki zmielonych migdałów
ok. 20 węgierek
łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru demerara

Śliwki pozbaw pestek, pokrój na mniejsze cząstki, wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem demerara.
Rozłóż do 4 żaroodpornych kokilek. Mąkę wymieszaj z mielonymi migdałami i cukrem. Dodaj masło, wyrabiając między palcami jak kruszonkę. Posyp śliwki po wierzchu. Piecz ok. 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz