niedziela, 29 czerwca 2014

Muffinki amaretto z kremem truskawkowym i bananowym


Kolejny przepis na muffinki, tym razem w wersji dla dorosłych ;) Amaretto dodałam do nich w słusznej dawce, choć nie przypuszczałam, że będzie tak silnie wyczuwalne. Jednak to absolutna zaleta! Kremy powstały na bazie smakowych nesquików, pomysł zaczerpnięty od Doroty. Polecam!

Składniki na 12 babeczek:
110g masła, w temperaturze pokojowej
100g cukru
110g mąki pszennej
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
3 łyżeczki kawy instant
2 jajka
4 łyżki amaretto

Krem (składniki koniecznie schłodzone):
250 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
4 łyżki truskawkowego/bananowego nesquika (proszku)

Masło utrzyj na puszystą masę, dodaj cukier, nadal ucierając. Wbij po kolej jajka, miksując każdorazowo. Dodaj kawę, amaretto i wymieszaj.
Mąkę, sodę, proszek przesiej. Dodaj do ciasta, mieszając szpatułką, tylko do połączenia. Papilotki napełnij ciastem do połowy ich wysokości.
Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut. Wystudź.

Kremówkę ubij na sztywno. Ostrożnie dodawaj mascarpone, uważając, by masa się nie zważyła. Na sam koniec dodaj nesquik i zmiksuj.
Babeczki udekoruj kremem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz