sobota, 23 listopada 2013

Urodzinowy tort brzoskwiniowy


Tort urodzinowy mojego czternastoletniego już brata był efektem długich przemyśleń, kombinacji i prób (potajemnych, oczywiście, musiał być niespodzianką!). Idealny tort to nie lada wyzwanie! Powinien być niezbyt słodki, raczej lekki, efektowny i zawierający to, co wszyscy lubimy. No i udało się! Tort brzoskwiniowy spełnia wszystkie nasze wymagania!

Składniki na biszkopt:

6 dużych jaj (osobno białka i żółtka)
3/4 szklanki cukru
trochę ponad 3/4 szklanki mąki
trochę ponad 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier, nadal ubijając. Po kolej wrzucaj żółtka, ciągle miksując. Oba rodzaje mąki wymieszaj, przesiej i stopniowo, dodawaj do masy. Podczas dodawania mąki obroty miksera powinny być jak najniższe! Dno tortownicy wyściel papierem do pieczenia, boków nie smaruj niczym. Wylej do niej przygotowaną masę. Piecz w temperaturze 160 stopni przez 40 minut (patyczek włożony w ciasto powinien wyjść z niego suchy, nieoblepiony ciastem). A teraz operacja dla ludzi o mocnych nerwach ;). Upieczone ciasto od razu wyjmij z piekarnika i opuść z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Nic się mu nie stanie, bez obaw! Dzięki temu zabiegowi ciasto nie opadnie. Wstaw z powrotem do piekarnika i całkowicie wystudź. Następnie przekrój na 3 równe blaty.

Składniki na krem:

330 ml śmietany 30%
500 g serka mascarpone
2 opakowania stabilizatora do śmietany (w rodzaju śmietan - fixu)
4 łyżki cukru pudru
puszka brzoskwiń

Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodając pod koniec cukier puder wymieszany ze śmietan-fixami. Dodaj mascarpone, krótko zmiksuj, uważając, by masa się nie zważyła. Odłóż 3 łyżki masy, do dekoracji boków tortu.
Brzoskwinie z puszki dokładnie osącz z soku, zachowując go jednak, przyda się za moment. Owoce pokrój w niedużą kostkę (odkładając 2, do dekoracji). Dodaj je do masy, delikatnie mieszając. Odłóż do lodówki na czas nasączania biszkoptu.

Nasączenie:

szklanka soku z brzoskwiń
2 łyżki wody
2 łyżki rumu.

Wszystkie składniki wymieszaj.

Złożenie tortu:

Pierwszy biszkoptowy blat połóż na paterze. Nasącz go połową ponczu, wyłóż równo 1/3  kremu. Przykryj kolejnym blatem, ponownie nasączając resztą mikstury, rozprowadź 1/3 masy. Połóż ostatni blat, rozsmaruj pozostały krem. Boki tortu posmaruj równo odłożonym wcześniej kremem bez dodatku brzoskwiń. Można je dowolnie udekorować, u mnie są to posiekane migdały. Wierzch można również przyozdobić pozostałymi brzoskwiniami.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz