poniedziałek, 25 listopada 2013

Jogurtowe bułki


Jedne z lepszych bułek, jakie miałam okazję jeść (a nie jestem fanką pszennego pieczywa, delikatnie mówiąc ;) ). Te bułeczki są jednak tak miękkie i puszyste, jogurt nadaje im ciekawego, lekko kwaskowego posmaku, a w dodatku tak pięknie pachnie podczas pieczenia, że raz na jakiś czas nawet ja się skuszę. Pożeraczy białego pieczywa zadowolą na pewno! Polecam.

Składniki na 10 sporych bułeczek:

550 g pszennej mąki
łyżeczka soli
łyżka cukru
saszetka suchych drożdży (7g)
200 ml jogurtu naturalnego
120 ml podgrzanego mleka
4 łyżki miękkiego masła

Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka, otręby.

Podane składniki po prostu wymieszaj ze sobą w sporej misce, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, przykrywając ściereczką (u mnie było to ok. 1h 20min.). Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrób, uformuj 10 zgrabnych bułeczek, ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.  Ponownie odstaw do podrośnięcia, zajmie to jakieś pół godziny. Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem, posyp otrębami. Piecz ok. 25 minut, w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz