poniedziałek, 24 marca 2014
Pełnoziarniste muffinki z malinami
Raz na jakiś czas "nagra mnie" na jakiś zdrowy wypiek, tak dla zagłuszenia wyrzutów sumienia ;). Nie da się jednak ukryć, że lubię pełnoziarniste ciasta, ciasteczka, lekko orzechowy smak mąki z pełnego przemiału. Upieczenie tych muffinek zajęło mi dokładnie 30 minut, co również przemawia za ich popełnieniem. Jednak jedno jest pewne - nie każdemu będą smakowały. Polecam do przetestowania.
Składniki na 9 muffinek:
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka stewii
pół szklanki płatków owsianych
3 łyżki oleju
1,5 szklanki maślanki naturalnej
garść malin, mogą być mrożone
1 jajko
Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem, stewią i płatkami owsianymi. W osobnym naczyniu wymieszaj jajko z olejem, maślanką, dodaj do suchych składników, wymieszaj łyżką (niedbale, powinny pozostać grudki). Wsyp maliny. Ciasto rozłóż do papilotek lub silikonowych foremek, do 3/4 wysokości. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo fajny przepis na muffinki! Nie dość, że zdrowe bo pełnoziarniste to jeszcze pyszne :-)
OdpowiedzUsuń