niedziela, 16 marca 2014
Naleśniki zapiekane w sosie śmietankowym
Najpyszniejsze naleśniki jakie jadłam! Toruń słynie z pewnej naleśnikarni, do której ochoczo chadzamy z C. Swego czasu jadałam tam zapiekane naleśniki z malinami. Trzeba więc było odtworzyć je w domu, w wersji ulepszonej, na drodze kompromisu - zawierały to, co uwielbiamy oboje. Naleśniki to jednak nie moja "działka", na tym polu Masterchefem pozostaje C. :P.
A przechodząc do sedna sprawy: naleśniki pełne są pysznego nadzienia z serka, połączonego z migdałami i orzechami włoskimi, zapieczone w pysznym, waniliowym, kremowym sosie. Dzieła dopełniają zrumienione płatki migdałowe, tworzące chrupiącą skorupkę na wierzchu.
Najlepsze ever!
Składniki na dwie porcje:
pół szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki mleka
1 jajo
200 ml śmietany kremowej 12%
łyżka cukru pudru
16g cukru waniliowego
serek homogenizowany waniliowy (nasze opakowanie miało 300g)
50g orzechów włoskich
60g płatków migdałowych
Cztery pierwsze składniki zmiksuj ze sobą i usmaż 2 duże naleśniki.
Na każdym z nich rozsmaruj serek waniliowy, posyp orzechami włoskimi i częścią płatków migdałowych (resztę odłóż). Zwiń w kopertę, ułóż w naczyniu żaroodpornym, złączeniem do dołu.
Przygotuj sos: śmietanę wymieszaj z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Polej przygotowane wcześniej naleśniki. Odłożone płatki migdałowe upraż na suchej patelni, posyp po wierzchu naleśników.
Zapiekaj w 200 stopniach, około 12 minut.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
C mówi, że musisz rozłupać orzechy :P
OdpowiedzUsuń