Składniki na 1 duuużą chałkę:
3,5 szklanki mąki tortowej
1 jajko
70g cukru
40g roztopionego masła
250ml ciepłego mleka
10g suchych drożdży
1 cukier wanilinowy
szczypta soli
Do posmarowania: 1 żółtko roztrzepane z 2 łyżkami mleka.
Na kruszonkę:
1/3 szklanki mąki tortowej
3 łyżki posiekanych migdałów
3 łyżki brązowego cukru
30g roztopionego masła
Składniki na kruszonkę wymieszaj, powinien powstać gruby, mokry "piasek".
Mąkę przesiej do dużej miski, wymieszaj z drożdżami. Jajko roztrzep z mlekiem, dodaj masło. Tak przygotowaną miksturę wlej do mąki. Dodaj sól, cukier, cukier wanilinowy. Wyrabiaj tak długo, aż ciasto przestanie się kleić i zacznie odchodzić od ręki. Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, u mnie trwało to ok. 50 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyrób, tym razem krótko. Zapleć chałkę*. Przełóż ja na blachę i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Wierzch posmaruj mlekiem wymieszanym z 1 żółtkiem. Posyp kruszonką. Piecz ok. 35 minut, w 180 stopniach.
*pomocny przy formowaniu chałki był dla mnie ten filmik
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz